Monday, February 17, 2014



NO BAKE CHEESE CAKE

Lapisan bawah
1 Paket biskut tiger susu (bungkusan kecik) @ ape2 jenis biskut. Biskut dihancurkan dan ditambah dengan butter cair. Kemudian, diterap ke dalam loyang size +- 7 inch. Tutup permukaan loyang dengan plastik dan masukkan ke dalam peti ais.

##Lapisan bawah boleh juga dibuat menggunakan lapisan kek.

Bancuhan Cheese
250 gram Cream Cheese – (Keluarkan dari peti ais dlm 20-30 minit bagi lembut sedikit)
¼ Cawan Gula
¼ Cawan Fresh Milk
1 TSP Vanilla Extract @ Esen Vanilla
1 TBSP Air suam
1 TSP Serbuk Gelatin (Unflavoured)

STEPS:
1. Pukul cream cheese dengan gula sehingga sebati.
2. Tambahkan susu dan vanilla extract. Kacau sehingga rata dan smooth.
3. Camporkan gelatin dengan air suam. Kacau sebati.
4. Masukkan campuran gelatin ke dalam bancuhan cream. Kacau sebati.
5. Tuangkan bancuhan cream kosong ke atas lapisan based dan ratakan. 
6. Masukkan dalam peti sejuk selama 3 - 4 jam @ sehingga beku. Lebih elok jika dibiarkan semalaman.

##Gunakan pisau yang dipanaskan untuk memotong cheese cake supaya tidak melekat di pisau.



~corak atas tu guna pewarna merah & biru :D

Oleh: Phoenix2020

No comments:

Post a Comment

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...